BABKA Z FASOLI LUB SOI

40 dag fasoli, 4 jaja, 15 dag utartego sera cheddar, 3-4 cebule, 3 łyżki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, szczypta szałwii, 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, tłuszcz do wysmarowania formy

Fasolę przebrać, umyć, zalać wodą ( ostudzoną i przegotowaną) i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Miękką osolić, ostudzić, odcedzić i przepuścić przez maszynkę. Obraną cebulę opłukać, posiekać jak najdrobniej i poddusić z dodatkiem oleju. Zmieloną fasolę ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku i po trochu utartego sera. Masę wymieszać z uduszoną cebulą i pianą ubitą z białek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sproszkowanej szałwii. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, napełnić masą fasolową i zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Gdy potrawa równomiernie się zarumieni, okrajać nożem dookoła, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek i posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z dodatkiem sosu pieczarkowego lub pomidorowego.

Copyright © 2017-2024 Vitalpol. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Projektowanie i wykonanie stron internetowych, Agencja Reklamowa w Krakowie - Anronet

Up