I szkl. białej fasoli, I /4 łyżeczki sody, 3 duże buraki, I mały seler, 2 marchewki, I pietruszka, natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 łyżki śmietany, I łyżka masła
Fasolę namocz na noc w litrze zimnej wody. Rano odcedź, zalej 2 litrami wody i godzinę gotuj z masłem, uzupełniając ubywająca wodę. Na początku gotowania możesz dodać sodę, fasola ugotuje się szybciej. Umyj i obierz warzywa. Wszystkie pokrój w niedużą kostkę. Natkę umyj i drobno posiekaj. Do garnka z gotującą się fasolą dodaj warzywa, połowę posiekanej natki, liście laurowe i ziele angielskie. Dolej jeszcze litr wody i gotuj na średnim ogniu przez następną godzinę. Uzupełniaj wodę w czasie gotowania. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj drugą część natki oraz śmietanę. Aby śmietana się nie ścięła, możesz wymieszać ją przed wlaniem do garnka z 1/2 szklanki wywaru z zupy. Wywar dodawaj do śmietany stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Wlej do garnka i zagotuj. Wsyp do zupy 2-3 łyżeczki soli i zamieszaj. Talerz barszczu ukraińskiego podany z pieczywem, kaszą lub ryżem pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Jest bardzo smaczny i pożywny.