FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM Z RYBĄ WĘDZONĄ

35 dag soi lub drobnej fasoli, 20 dag wędzonego śledzia, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki smalcu, 1 cebula

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie i po napęcznieniu ugotować w tej samej wodzie. Rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką i koncentratem pomidorowym, dodać posiekany i roztarty z solą czosnek oraz utartą na tarce cebulę. Rozprowadzić wywarem z fasoli, zagotować mieszając i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem lub papryka. Odcedzoną fasolę wyłożyć na półmisek wysmarowany tłuszczem. Śledzie obrać ze skóry, oddzielić ości, filety pokrajać w paski i ułożyć na fasoli. Zalać wszystko sosem pomidorowym i posypać ulanym serem. Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika.
Podawać jako danie obiadowe lub na kolację z dodatkiem surówek.

Copyright © 2017-2024 Vitalpol. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Projektowanie i wykonanie stron internetowych, Agencja Reklamowa w Krakowie - Anronet

Up