FASOLA W SZARYM SOSIE

35 dag fasoli "Jaś", 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu, sok z cytryny, 10 dag czerstwego piernika, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynków, sól, cukier, 10 dag białego sera

Fasolę opłukać, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w toj samaj wodzie i osolić. Stopić masło z dodatkiem miodu, wymieszać z utartym na tarce piernikiem, chwilę podsmażyć na wolnym ogniu, rozprowadzić wywarem z fasoli i gotować ok 5 min. Dodać do sosu migdały sparzone wrzątkiem, obrane i pokrajana w piórka oraz rodzynki umyte i osuszone, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny. Do gorącego sosu włożyć pokrajany w drobną kostkę suchy, niekwaśny ser twarogowy i zalać fasolę. Podawać jako samodzielne danie. Ser do sosu można podać oddzielnie, pokrajany w grube kawałki; można go zastąpić łagodnym serem żółtym.

Copyright © 2017 Vitalpol. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Projektowanie i wykonanie stron internetowych, Agencja Reklamowa w Krakowie - Anronet