SAŁATKA Z KOLOROWEJ FASOLI

300 g kolorowej fasoli (suchej), 50 g białej fasoli(suchej), sos ziołowo-czosnkowy, 5 łyżek oliwy, łyżka octu winnego, 6 ząbków czosnku, łyżka majeranku, łyżeczka oregano, I /2 łyżeczki rozmarynu, I /2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz biały

Fasolę umyć, przebrać i moczyć w dużej ilości zimnej wody przez 12 godzin. Gotować w tej samej nie osolonej wodzie bez przykrycia przez 15 minut. Odcedzić, zaJać gorącą wodą, przykryć i gotować około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania lekko osolić. Przygotować sos. Czosnek rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Drewnianą łyżką rozetrzeć w misce czosnek z solą, pieprzem i ziołami. Dodać ocet, a pod koniec oliwę. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Gorącą fasolę odcedzić, wymieszać dokładnie z sosem i odstawić na kilka godzin, aby sałatka „dojrzała” w temperaturze otoczenia.

Copyright © 2017-2024 Vitalpol. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Projektowanie i wykonanie stron internetowych, Agencja Reklamowa w Krakowie - Anronet

Up