ciecierzyca, kawałek cielęciny, baraniny lub udko z kurczaka, 1 marchewka, 1 czerwona papryka, 2 pomidory, ostra i słodka papryka, cebula, makaron nitki, kostka rosołowa, natka, cukier, sól, listki mięty, kminek, oliwa
Namoczyć na noc ciecierzycę, ugotować w osolonej wodzie z kminkiem. Podsmażyć mięso na oliwie z posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki marchewką, zalać wrzącą wodą i dusić. Opalić paprykę nad gazem, tak by miąższ stal się miękki, a skórka się spiekła. Obrać ze skórki, usunąć środek, pokroić. Obrać pomidory ze skórki i pokroić. Zmiksować paprykę z pomidorami. Masę dodać do duszącego się mięsa. Gotować na silnym ogniu, dodać ciecierzycę i trochę wywaru pozostałego z jej gotowania. Doprawić kostką rosołową, ostrą i słodką papryką i odrobiną cukru. Na koniec wrzucić pól szklanki makaronu i dalej gotować. Do gotowej zupy dodać posiekaną natkę i listki mięty.