O nas

Od ponad dwóch dekad firma „Vitalpol” zajmuje się produkcją oraz sprzedażą warzyw strączkowych. Działając zgodnie z wdrożonymi systemami IFS oraz BRC posługujemy się rozwiązaniami technologicznymi pozwalającymi na uzyskanie produktu o najwyższej jakości pod względem wartości odżywczych oraz walorów smakowych.

Wykwalifikowany personel, z dbałością o szczegóły zajmuje się zasiewem, uprawą, zbiorem oraz finalnym przygotowaniem warzyw do sprzedaży. Najwyższa jakość ostatecznego produktu dostępnego np. w sklepach „Carrefour”, to efekt sumienności oraz dbałości o szczegóły naszej kadry.

Posiadamy dwa główne oddziały produkcyjne, zlokalizowane w miejscowościach Mircze (woj. Lubelskie) oraz Świniary (woj. Świętokrzyskie). Do zakładu w Świniarach przynależy gospodarstwo o powierzchni ponad 80 ha., w którym zajmujemy się uprawą zarówno warzyw strączkowych, takich jak fasola, ale również wielu odmian kapusty czy ziemniaka.

Jesteśmy największym w Polsce producentem warzyw strączkowych, dostarczamy je zarówno do czołowych polskich zakładów przetwórstwa warzywno – owocowego jak i do odbiorców zagranicznych. Poza własną produkcją prowadzimy także skupy gdzie pozyskujemy fasolę pochodzenia polskiego bezpośrednio od lokalnych rolników. Dodatkowo wzbogacamy ofertę o warzywa importowane, w skład których wchodzi wiele odmian strączków, ale również cieciorka, soczewica czerwona, soczewica zielona i inne.

Oba zakłady wyposażone są w specjalistyczną linię produkcyjną, na którą składają się m.in maszyny do kalibrowania, suszenia, sortowania optycznego, oraz odpowiedniego pakowania surowca, ale także komory do przechowywania warzyw w odpowiedniej, szerokorozumianej atmosferze (temperatura, ciśnienie, zminimalizowany dostęp tlenu)

Głównym problemem, który doskwierał produkcji fasoli w Polsce, był brak wyspecjalizowanych maszyn przystosowanych do jej zbioru z pól. W efekcie zebrane ziarno posiadało szereg niedoskonałości, zabrudzeń czy wręcz zniszczeń, które powstały podczas młócenia. W odpowiedzi na kłopotliwą kwestię, w 2017 roku jako pierwsi sprowadziliśmy do Polski odpowiednie maszyny do tego przeznaczone. Jesteśmy oficjalnym dystrybutorem maszyn „Double Master II” oraz „Double Master IV”, produkowanych przez brazylijską firmę „Colombo”. Obecnie Polska to największy w Europie odbiorca tego typu sprzętu, który pozwolił na znaczne usprawnienie samego procesu zbioru, ale także zauważalnie poprawił jakość zebranego ziarna.

Nasze oddziały

Oddział Świniary


Główna siedziba firmy powstała w drugiej połowie lat 90-tych, zlokalizowana w miejscowości Świniary w województwie świętokrzyskim, przy drodze krajowej nr. 79. Zakład zajmuje się przygotowaniem, pakowaniem i wysyłką warzyw do największych zakładów przetwórstwa w Polsce oraz za granicą.

Oddział Mircze


Zakład w Mirczu jest nowo wybudowanym obiektem zawierającym najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne w kategorii szerokorozumianego przygotowania warzyw strączkowych do sprzedaży. Lokalizacje nie jest przypadkowa, bowiem Zamojszczyzna to niekwestionowane zagłębie uprawy strączków, głównie fasoli.

Gospodarstwo Rolne


Gospodarstwo rolne mieści się nieopodal zakładu w Świniarach. Obszar liczący ponad 80hA, na którym uprawiamy warzywa strączkowe, ziemniaki, ale również wiele odmian kapusty oraz cykorii. W skład gospodarstwa, poza polami uprawnymi, wchodzą komory próżniowe, chłodnie, specjalistyczne magazyny oraz maszyny rolnicze przystosowane do uprawy poszczególnych gatunków.

Gospodarstwo Rybackie "ZAWÓLCZE"


Gospodarstwo Rybackie "ZAWÓLCZE" - marka RYBY Z SERCA NATURY to w pełni certyfikowana, ekologiczna hodowla BIO ryb, głównie karpia. Stawy wkomponowane są w malowniczy kompleks leśny leżący u podnóża Wyżyny Lubelskiej, w ścisłym sąsiedztwie Rezerwatu Przyrody Sosny Polskiej.

www.rybyzsercanatury.pl

Copyright © 2017-2024 Vitalpol. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Projektowanie i wykonanie stron internetowych, Agencja Reklamowa w Krakowie - Anronet

Up