50 dag ziemniaków, 30 dag marchewki, puszka pomidorów, puszka czerwonej fasoli, cebula, strączek chili, 2 łyżki oleju, 50 dag mięsa mielonego, łyżka majeranku, 5 dag sera goudy, 15 dag gęstej śmietany, natka pietruszki, papryczki chili do dekoracji, sól, pieprz
25 dag cieciorki, I niewielka główka włoskiej kapusty, 4 średniej wielkości pomidory, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 4 łyżki oliwy, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek, sól
I szkl. białej fasoli, I /4 łyżeczki sody, 3 duże buraki, I mały seler, 2 marchewki, I pietruszka, natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 łyżki śmietany, I łyżka masła
300 g kolorowej fasoli (suchej), 50 g białej fasoli(suchej), sos ziołowo-czosnkowy, 5 łyżek oliwy, łyżka octu winnego, 6 ząbków czosnku, łyżka majeranku, łyżeczka oregano, I /2 łyżeczki rozmarynu, I /2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz biały
2 szklanki nasion strączkowych, sól, pieprz, estragon lub koperek, masło
35 dag soi lub drobnej fasoli, 20 dag wędzonego śledzia, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki smalcu, 1 cebula
35 dag fasoli "Jaś", 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu, sok z cytryny, 10 dag czerstwego piernika, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynków, sól, cukier, 10 dag białego sera
40 dag fasoli, 2 selery (30 dag), 3 cebule, 2 jabłka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 15 dag żółtego utartego sera, sól, cukier, czerwona sproszkowana papryka
40 dag fasoli, 4 jaja, 15 dag utartego sera cheddar, 3-4 cebule, 3 łyżki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, szczypta szałwii, 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, tłuszcz do wysmarowania formy
2 szklanki ugotowanej fasoli „Jaś", 3 cebule, 4 jaja na twardo, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki, sok z cytryny, I /2 szklanki oliwy, sól, cukier, 2 łyżki musztardy
1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasoli lub soi, 2 jabłka, 2 cebule, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki, 1/3 szklanki majonezu, kilka grzybków marynowanych, sól, cukier, sok z cytryny, pieprz, 1 ząbek czosnku
25 dag fasoli, 20 dag sera tylżyckiego lub warmińskiego, 20 dag kwaszonych rydzów lub ogórków kwaszonych, 2 cebule, 1 jabłko, 1/2 szklanki sosu majonezowego, 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, sól, cukier, pieprz
1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasoli lub soi, 2 śledzie, 2 cebule, 3 ogórki kwaszone, I jabłko, I jajo na twardo, I łyżka musztardy, 1/4 szklanki gęstej śmietany, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3-4 śliwki z octu, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
20-25 dag drobnej fasoli "perłowej", 4 jaja na twardo, 2 ogórki, 1 pęczek młodej cebuli, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy i naci pietruszki, 1 główka salaty, 1/2 szklanki sosu majonezowego, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku