Przepisy

ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA Z FASOLĄ

50 dag ziemniaków, 30 dag marchewki, puszka pomidorów, puszka czerwonej fasoli, cebula, strączek chili, 2 łyżki oleju, 50 dag mięsa mielonego, łyżka maje­ranku, 5 dag sera goudy, 15 dag gęstej śmietany, natka pietruszki, papryczki chili do dekoracji, sól, pieprz

CIECIORKA Z KAPUSTĄ

25 dag cieciorki, I niewielka główka włoskiej kapusty, 4 średniej wielkości pomidory, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 4 łyżki oliwy, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek, sól

BARSZCZ UKRAIŃSKI

I szkl. białej fasoli, I /4 łyżeczki sody, 3 duże buraki, I mały seler, 2 marchewki, I pietruszka, natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 łyżki śmietany, I łyżka masła

SAŁATKA Z KOLOROWEJ FASOLI

300 g kolorowej fasoli (suchej), 50 g białej fasoli(suchej), sos ziołowo-czosnkowy, 5 łyżek oliwy, łyżka octu winnego, 6 ząbków czosnku, łyżka majeranku, łyżeczka oregano, I /2 łyżeczki rozmarynu, I /2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz biały

BÓB, FASOLA, SOCZEWICA, LUB GROCH Z WODY

2 szklanki nasion strączkowych, sól, pieprz, estragon lub koperek, masło

FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM Z RYBĄ WĘDZONĄ

35 dag soi lub drobnej fasoli, 20 dag wędzonego śledzia, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki smalcu, 1 cebula

FASOLA W SZARYM SOSIE

35 dag fasoli "Jaś", 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu, sok z cytryny, 10 dag czerstwego piernika, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynków, sól, cukier, 10 dag białego sera

FASOLA W SOSIE WALIJSKIM

40 dag fasoli, 2 selery (30 dag), 3 cebule, 2 jabłka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 15 dag żółtego utartego sera, sól, cukier, czerwona sproszkowana papryka

BABKA Z FASOLI LUB SOI

40 dag fasoli, 4 jaja, 15 dag utartego sera cheddar, 3-4 cebule, 3 łyżki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, szczypta szałwii, 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, tłuszcz do wysmarowania formy

SAŁATKA Z FASOLI LUB SOI Z JAJAMI

2 szklanki ugotowanej fasoli „Jaś", 3 cebule, 4 jaja na twardo, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki, sok z cytryny, I /2 szklanki oliwy, sól, cukier, 2 łyżki musztardy

SAŁATKA Z FASOLI LUB SOI Z MAJONEZEM

1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasoli lub soi, 2 jabłka, 2 cebule, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki, 1/3 szklanki majonezu, kilka grzybków marynowanych, sól, cukier, sok z cytryny, pieprz, 1 ząbek czosnku

SAŁATKA Z FASOLI LUB SOI Z SEREM

25 dag fasoli, 20 dag sera tylżyckiego lub warmińskiego, 20 dag kwaszonych rydzów lub ogórków kwaszonych, 2 cebule, 1 jabłko, 1/2 szklanki sosu majonezowego, 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, sól, cukier, pieprz

SAŁATKA Z FASOLI LUB SOI ZE ŚLEDZIEM

1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasoli lub soi, 2 śledzie, 2 cebule, 3 ogórki kwaszone, I jabłko, I jajo na twardo, I łyżka musztardy, 1/4 szklanki gęstej śmietany, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3-4 śliwki z octu, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

SAŁATKA WIOSENNA Z FASOLI LUB SOI

20-25 dag drobnej fasoli "perłowej", 4 jaja na twardo, 2 ogórki, 1 pęczek młodej cebuli, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy i naci pietruszki, 1 główka salaty, 1/2 szklanki sosu majonezowego, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku

ZUPA Z CIECIORKI – SZURBA

ciecierzyca, kawałek cielęciny, baraniny lub udko z kurczaka, 1 marchewka, 1 czerwona papryka, 2 pomidory, ostra i słodka papryka, cebula, makaron nitki, kostka rosołowa, natka, cukier, sól, listki mięty, kminek, oliwa

ZUPA Z SOCZEWICY

I kalarepka, 2 marchewki, I pęczek cebulki dymki, I łyżka oliwy, warzywa do bulionu, I kostka bulionu, 15 dkg czerwonej soczewicy, sól, pieprz, szczypiorek

Copyright © 2017 Vitalpol. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Projektowanie i wykonanie stron internetowych, Agencja Reklamowa w Krakowie - Anronet