Warzywa inne

Gospodarstwo Rolne zlokalizowane w miejscowości Kwasów zajmujemy się obecnie uprawą:

Kapusta Pekińska


Kapusta Pekińska, jak sama nazwa wskazuje, jest gatunkiem wywodzącym się z Chin. Obecnie jest odmianą cieszącą się dużą popularnością na całym świecie. Jej głównym walorem jest wysoka zawartość witamin, m.in. witaminy C, witaminy K oraz witaminy A. Ponadto jest bogata w tłuszcze, białka, węglowodany oraz przede wszystkim błonnik spożywczy, która zapobiega rozwojowi cukrzycy, nadciśnieniu czy zaparciom. Dzięki niskiej kaloryczności oraz zawartości wielu minerałów ( żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, potas i inne.) często spotykana jest jako składnik dań dietetycznych. Dzięki swej budowie, kapusta pekińska nadaje się do przygotowania w daniach gotowanych (różnego rodzaju rolady itp.) jak i do spożywania na surowo w postaci np. sałatek.

Kapusta głowiasta biała


Kapusta Głowiasta Biała to odmiana cechująca się dużą zawartością witaminy C oraz wielu minerałów. Najwięcej wartości odżywczych dostarcza w postaci surowej oraz kiszonej. Ma wiele zastosowań w kwestii leczniczej. Wspomaga m.in. układ trawienny, reguluje pracę jelit. Posiada właściwości moczopędne, co znacznie wspomaga wydalanie toksyn z organizmu. Z racji niskiej kaloryczności chętnie stosowana jest w dietach odchudzających, nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, zarazem dając poczucie sytości. Kapusta Biała Głowiasta, ze względu na zawartość witaminy K, poprawia także krzepliwość krwi. Sok z danej odmiany polecany jest osobom zmagającym się z bólami powodowanymi wrzodami żołądka, ponadto stosowany jest również w postaci okładów uśmierzających bóle stawów itp.

Kapusta głowiasta czerwona


Kapusta głowiasta czerwona jest odmianą bogatą w witaminy A, E, C oraz z grupy B. Ponadto zawiera wiele mikro oraz makroelementów, m.in potas wapń, magnez czy fosfor. Swój kolor zawdzięcza zawartości przeciwutleniaczy, które cechują się właściwościami przeciwzapalnymi, antynowotworowymi i ochronnymi. Podobnie do kapusty białej - sok z kapusty czerwonej łagodzi obrzęki, stłuczenia. Pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu oraz działa kojąco dla dyskomfortu związanego z wrzodami żołądka. Kapusta Czerwona ma duże znaczenie w polskiej kuchni. Doskonale sprawdza się w postaci surówek, ale również jako kapusta kiszona, gotowana czy zasmażana. Doskonale komponuje się z pieczonymi bądź smażonymi mięsami ale także jako dodatek do ciemnych sosów.

Kapusta Biała Stożkowa


Kapusta Biała Stożkowa sprawdza się idealnie w domowej kuchni, głównie za sprawą swych niewielkich rozmiarów, które pozwalają na przygotowanie sałatki dla całej rodziny z jednej sztuki owej kapusty. Jest to zarazem jej główne zastosowanie - surówki, niemniej sprawdza się również w postaci duszonej, wykorzystywanej w daniach na ciepło. Dana odmiana jest jedną z najmniej kalorycznych warzyw (29 kcal/100 g), co czyni ją jednym z chętniej stosowanych składników diet. Jak wszystkie gatunki, kapusta stożkowa również jest niezwykle bogata w witaminy, głównie witaminę C, której zawartość w 100 g jest porównywalna do zasobów cytryny.

CYKORIA RADICCHIO ROSSO/LEONARDO


Radicchio jest cykorią sałatową. Pod względem budowy przypomina nieco sałatę lodową, natomiast cechuje się specyficznym dla cykorii gorzkim smakiem. Rzadko podawana solo, zazwyczaj wykorzystywana jako dodatek do sałatek. Jej goryczka idealnie komponuje się z szynką serrano, szynka parmeńską czy serami pleśniowymi. Pod wpływem obróbki termicznej, np. grillowania, gorzki posmak nieco traci na intensywności. Jest to gatunek typowo zimowy, to w tym okresie dostarcza najwięcej wartości potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz układu odpornościowego.

CYKORIA ZUCKERHUT


Charakteryzuje się delikatnością oraz kruchością, co świadczy o bogactwie witamin i minerałów. Najlepiej smakuje podawana w postaci surowej, ale także gotowana czy zasmażana. Wspomaga działanie układu pokarmowego, a także doskonale wpływa na nerki czy wątrobę, powodując większe wytwarzanie przez nią żółci. Spożywanie cykorii jest polecane także matkom karmiącym piersią. Wpływa również na wytwarzanie czerwonych krwinek, a ze względu na wysoką zawartość witaminy A, dobrze działa na skórę.

ZIEMNIAKI


Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju warzyw, badania wskazują, że w ciągu roku jedna osoba zjada nawet 100 kg ziemniaków. Ziemniaki nie zawierają tłuszczu i są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy.

Copyright © 2017-2024 Vitalpol. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Projektowanie i wykonanie stron internetowych, Agencja Reklamowa w Krakowie - Anronet

Up