BÓB, FASOLA, SOCZEWICA, LUB GROCH Z WODY

2 szklanki nasion strączkowych, sól, pieprz, estragon lub koperek, masło

Suche nasiona przebrać, umyć, zalać chłodną, przegotowana wodą i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły dodając do bobu kilka gałązek świeżego lub suszonego koperku, a do grochu i fasoli – estragonu lub bazylii (świeże listki lub suszone). Miękkie ziarna posypać solą, potrząsając rondlem, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut, po czym odcedzić. Wyłożyć na półmisek, polać stopionym masłem. Podawać jako dodatek do potraw.
Ugotowane w ten sposób nasiona roślin strączkowych wykorzystuje się również jako półfabrykat do wielu potraw. Najprostsza z nich to fasola okraszona boczkiem i posypana żółtym serem.

Copyright © 2017-2024 Vitalpol. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Projektowanie i wykonanie stron internetowych, Agencja Reklamowa w Krakowie - Anronet

Up